برندسازی مفهومی است که امروز در فضای آنلاین بسیار مورد توجه قرار گرفته و به نمادی از بازاریابی دیجیتال تبدیل شده است. تمام کسبوکارها چه کوچک و محلی باشند و چه برند تجاری شناختهشده، برندسازی برایشان امری مهم است. آنها برای آگاهیسازی مخاطبان از برندشان، سرگرمکردن و مشارکتدادن کاربران در شبکههای اجتماعی تلاش میکنند. برندسازی در شبکههای اجتماعی همچنین برای اطلاعرسانی و همینطور خدمترسانی سریع به مشتریان و درنهایت فروش استفاده میشود.
گزارشی که شرکت مشیبل منتشر کرده نشان میدهد حداقل ۸۱ درصد کسبوکارهای کوچک از برندسازی اجتماعی بهره میگیرند و برای آن میکوشند. همچنین مجله ادویک اعلام کرد که در سال ۲۰۱۸ تقریباً ۹۱ درصد از برندهای کوچک حداقل از ۲ کانال در شبکههای اجتماعی برای برندسازی خود استفاده کردهاند.
بازاریابان اگر هشیار باشند، با دقت به این آمارها بهخوبی متوجه اهمیت حضور برندشان در شبکههای اجتماعی خواهند شد. برای اینکه برندسازی موفق و کارآمدی در شبکههای اجتماعی داشته باشید، در این مطلب از نورندبوک شما را با ۷ گام مهم برای بهبود برندسازی اجتماعی آشنا میکنیم.
۱. انتخاب مدبرانه کانالهای شبکههای اجتماعی
مدیریت حساب کاربری در تمامی کانالهای شبکههای اجتماعی بسیار وسوسهانگیز است. با اینحال چنین کاری نمیتواند برای برندسازی ما مفید و عاقلانه بهنظر برسد. مدیریت تمام این پلتفرمها واقعبینانه و ممکن نیست. اینکار تمرکز و وقت بسیاری از شما میبرد که درنهایت به کاهش کیفیت کار منجر میشود.
مسالهی دیگر این است که همهی کانالهای شبکههای اجتماعی هدف یکسانی را دنبال نمیکنند. اگرچه تمام اینها یک هدف کلی دارند و آن مشارکت اجتماعی افراد در یک پلتفرم خاص است، اما هرکدام از این پلتفرمها برای گروهی خاص از مخاطبان، محبوب و کاربردی هستند. هیچ دو برنامهی کاربردی روی موبایل به هم شبیه نیستند. بنابراین هیچ ۲ مخاطبی هم مشابه هم نیستند.
برای داشتن انتخابی مدبرانه و صحیح لازم است به پلتفرمهایی روی بیاورید که با برندتان همخوانی دارند و همسو هستند. شما باید مخاطبانتان را بهخوبی بشناسید و بدانید گروه هدفتان چه خصوصیاتی دارند و بعد این ویژگیها را با هر گروه از مخاطبان پلتفرمهای شبکههای اجتماعی مقایسه کنید. شما نیاز دارید که از دربارهی این موضوع مطالعهی عمیق و دقیقی داشته باشید. ویژگی ساختار جمعیتی شبکههای اجتماعی میتواند به شما کمک کند تا در جستجوی گروه مشخصی از افراد باشید که با جامعهی مخاطبان آن پلتفرم مطابقت داشته باشد.
برای اینکه انتخاب درستی از میان کانالهای شبکههای اجتماعی داشته باشید، از خودتان این چند سوال را بپرسید:
آیا مخاطبان این پلتفرم، به ما در رسیدن به اهداف و کسبوکارمان کمک میکنند؟
آیا افراد از این کانال بهگونهای استفاده میکنند که بر نیازهای برند ما منطبق باشد؟
آیا محتوایی که قصد اشتراکگذاری آنرا داریم، برای این کانال و روش استفادهی افراد از آن مناسب است؟
بهعنوان یک راهنمای دیگر در انتخاب مناسب کانال، شاخصهای اندازهگیری صفحات شبکههای اجتماعیتان را بررسی کنید تا بفهمید برندتان در کانالهای مختلف چطور عمل خواهد کرد.
۲. استفاده هوشمندانه از کانالهای انتخابی
حالا که کانالهایتان را برگزیدید، لازم است از اصول استفاده صحیح از آنها اطلاع داشته باشید و بهدرستی از آنها برای آگاهیسازی، جذب و درگیری مخاطبانتان استفاده کنید. محتوای منتشرشده در چند پلتفرمتان حتیالامکان نباید تکراری و شبیه یکدیگر باشد. برای آشنایی با نحوهی تولید محتوای بهینه میتوانید از این مطلب با عنوان « ۸ راه کاملاً کاربردی تولید و بهینهسازی محتوا در شبکههای اجتماعی بر اساس شناخت الگوریتم آنها» که قبلاً در نورندبوک منتشر کردیم، بهره بگیرید. در این مقاله میآموزید چه محتوایی برای کدام پلتفرم مناسب است و چطور محتوای بهینه متناسب با کانال مورد نظر با توجه به الگوریتمهای شبکههای اجتماعی تولید کنید.
پیشتر گفتیم که هر پلتفرمی مخاطب خاص خودش را دارد و هر مخاطبی هم بهدلایل خاص خودش کانال اجتماعی خاصی را دنبال میکند. بر اساس شاخص وب جهانی بهطور میانگین هر نفر حدود ۵ و نیم حساب کاربری در شبکههای اجتماعی مختلف دارد. با توجه به چنین تنوع زیادی در مخاطبان و کاربران پلتفرمهای مختلف، لازم است در قراردادن محتوا در پلتفرمهای مختلفی که انتخاب کردهاید، نهایت دقت را به خرج دهید و محتوایی تولید کنید که با آن ساختار پلتفرم خاص سازگاری داشته باشد.
بر اساس گزارشی در وبسایت بافر بهترین محتوا برای پلتفرمهای فراگیرتر شبکههای اجتماعی به ترتیب زیر است:
- فیسبوک: ویدیوها و محتواهای گلچینشده و انتخابی
- اینستاگرام: تصاویری با کیفیت بالا، نقلقول از افراد و استوریها
- توییتر: اخبار و پستهای وبلاگی و تصاویر متحرک یا گیفها
- لینکدین: مشاغل و اخبار شرکتها و محتوای حرفهای و پیشرفته
- پینترست: اینفوگرافی و راهنماهای گامبهگام بهصورت تصویر
بعد از اینکه مطمئن شدید محتوای مناسب و درستی را برای هر پلتفرم خاص انتخاب کردهاید، در زمینهی درگیرکردن مخاطبانتان بهصورت هدفمند، به توانایی و تمرکز بیشتری خواهید رسید.
۳. استفاده از جلوهها و پسزمینههای مناسب برای تصاویر؛ هویت بصری ایجاد کنید.
استفاده از محتوای تصویری در شبکههای اجتماعی اغلب توصیه میشود. حالا ممکن است نوع تصاویر برای هر پلتفرم متفاوت باشد. اما بهطور کلی میتوان گفت که محتوای تصویری در شبکههای اجتماعی برای کاربران جذابتر از صرفاً محتوای متنی و اثرگذاری تصویر بسیار بیشتر است. تصاویر معمولاً اثری عمیق در جلوهگاه برندتان دارند. تصویر نخستین چیزی است که بهعنوان هویت برند بهچشم مخاطب میآید و به ساختن ارزش ویژهی برندتان کمک میکند.
به همين ترتيب، محتواي تصویری اثري عميق در جلوه و عكس برند شما دارند. آنها نخستين چيزهايي هستند كه به عنوان هويت برندتان به چشم ميآيند و به ساختن ارزش ویژه برندتان كمك ميكنند. برای اینکه تصاویر تاثیرگذاری تولید کنید و با کمک یکدستی و جلوههایی که در آنها ایجاد میکنید، به برندسازیتان بپردازید، لازم است نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:
- پالت رنگی
رنگهای لوگوی برندتان را برای ایجاد یک پالت رنگی ثابت در تمام تصاویرتان استفاده کنید. این یعنی شما از یک تم و الگوی خاص در استفاده از رنگهای لوگوی خود در تمام تصاویرتان استفاده کنید. شاید جاهایی نیاز باشد که از رنگهایی خارج از رنگهای لوگویتان هم بهکار ببرید، اما دقت کنید که این رنگها کاملاً همدست و سازگار با رنگهای اصلی برندتان باشد. یکدستی و هماهنگی را در استفاده از رنگها در کنار هم هرگز فراموش نکنید.
- استفاده از لوگو برای آواتار یا عکس پروفایل
بهطور حتم شما برای هر صفحهای در شبکههای اجتماعی به عکس پروفایل نیاز دارید. خیلی خوب است اگر برای این تصویر از لوگو یا نمادی از لوگوی برندتان استفاده کنید. البته بهتر است جلوه و نمای تصویر لوگو را متناسب با فضای پلتفرم موردنظر طراحی کنید. نمادها در آگاهیدادن به افراد از برندتان بسیار اثرگذارند. آیا تابحال به کمانهای طلایی مکدونالد یا علامت تیک نایک دقت کردهاید؟ میبینید چقدر در ذهن ماندگار میشوند؟
- قالبها
اگر برای تمام تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر میکنید، قالب مشخصی طراحی و استفاده کنید، هم به هویت برندتان کمک کردهاید و هم در وقت و انرژیتان صرفهجویی میکنید. با کمک قالبها سازگاری و یکدستی مدنظرتان را در طراحی رنگ و فونت و سایز و حتی روش استفاده از لوگو در طراحی در تمامی تصاویر بهدست میآورید.
تمام این مراحل دستبهدست هم میدهند تا درنهایت هویت برندتان را بسازید.
۴. یافتن صدای برندتان، لحن برند خود را بیابید.
صدایی ایجاد کنید که مناسب و هماهنگ با برندتان باشد. لحنی که استفاده میکنید و کلماتی که برای نوشتن مقالهها، هشتگها، کپشنها بهکار میبرید، همه و همه تاثیر عمیق و قدرتمندی بر مخاطبانتان میگذارد. به تصویر بالا بهعنوان یک مثال عالی از شرکت دیزنی توجه کنید که چطور از طنز و همینطور داشتههای قابل رؤیت خود در فعالیتهای آنلاینش در شبکههای اجتماعی بهره میگیرد.
شیوهی برقراری ارتباط شما با مخاطب باید شخصیتی مطابق با برندتان ایجاد کند. برای اینکه لحن مناسب برندتان را بیابید، موارد زیر را بررسی کنید:
فرهنگ سازمانی: کسبوکارتان نمایانگر چیست؟ چه موضوعی بیشتر از هر چیزی برای برندتان اهمیت دارد؟ کدام مزیت شما را از رقبایتان متمایز میکند؟ هر چیزی که برایش مبارزه میکنید، از کرهی زمین گرفته تا عشقورزی به سگها یا پشتیبانی از زنان، لحن و صدای برندتان باید بازتابی از این موضوع باشد.
مخاطبان: کاوش کنید که مخاطبانتان چگونه و با چه لحنی صحبت میکنند؟ از چه سبک گفتاری در صحبتکردن استفاده میکنند؟ در فرهنگ عامه یا لطیفههایی که برایشان جالبتر است، چه لحن بیانی معمول است؟ از هرآنچه که ممکن است میان آنها محبوبیت ایجاد کند، استفاده کنید. درعینحال، مطمئن شوید که معتبر باقی میمانید و به اعتماد آنها به شما لطمهای وارد نمیشود. هیچچیز بدتر از آن نیست که کسی تلاش کند آنی باشد که واقعا نیست. این دورویی خیلی سریعتر از چیزی که فکرش را بکنید برای مخاطب رو میشود و خیلی زود به گوش همه میرسد. زمانی که مخاطب این را بفهمد، دیگر به شما اعتماد نمیکند و علاقهاش را به شما ازدست خواهد داد.
ارزش منحصربهفرد یا UVP: این میتواند در پیداکردن لحن برندتان برای شما کمک بزرگی باشد. تمرکز بر آنچه شما دارید و دیگران فاقد آن هستند، بر فرهنگ شما چیزی میافزاید که کمک میکند آنچه را که بهعنوان یک برند هستید، دقیق و درست شناسایی کنید.
۵. انتخاب هوشمندانه موضوعات
تلاشهایتان را با حفظ موضوعات پستهایتان بهطورتی ثابتقدم و غیرمتغیر کارآمدتر کنید. شما باید از پراکندگی و تصادفیبودن مجموعهای از پستها که باعث سردرگمی میشوند، جلوگیری کنید.
البته نباید تصور کنید که تمام پستها و محتواها را باید حتماً خودتان تولید کنید. بازنشر محتواهای مفید و معناداری که در راستای کسبوکارتان باشد، میتواند خوشنامی و اعتبار برایتان بههمراه بیاورد. اینکار تعامل خوبی را با مخاطبانتان ایجاد میکند و باعث میشود آنها هم بیشتر محتوایتان را بهاشتراک بگذارند. در عین حال با اینکار این پیام را میرسانید که دنبال تبلیغات نیستید. این رویکرد، اعتماد را خلق میکند.
اگر طنزپردازی و شوخطبعی با برندتان همخوانی دارد، نگران تولید چنین محتوایی نباشید. چرا که بهطور عمومی ۳ نفر از هر ۴ نفر، محتوای خندهدار را میپسندند. همچنین میتوانید از ترکیبی از محتوای گلچینشده بر پایهی پلتفرم موردنظرتان، مثل ویدیو، تصاویر متحرک و لینکهایی برای وبلاگها و مقالات استفاده کنید.
برای متمرکز ماندن بر هدف برندتان، تعداد کمی موضوع منطبق با برند و کسبوکارتان را انتخاب کنید. فارغ از اینکه موضوع چه باشد، مد و فشن، افراد مشهور، لباسهای مد روز روی سن، مدلهای کفش، دستور پخت غذا، گرایشهای غذایی یا تولیدهای فصلی برای یک مغازه، هدف شما چسبیدن به حوزهی تخصصیتان است تا مخاطبان این اطلاعات، به شما تکیه کنند و هربار به سراغتان بیایند.
نکتهی آخر و بااهمیت در این قسمت، مهربان بودن است. ۸۸٪ افراد از برندی که از کلامهای بیادبانه و نازیبا دربارهی رقبایشان بهکار میبرند، خوششان نمیآید و آزرده میشوند. درمقابل، مشتریان از برندهایی خرید میکنند که ۳ ویژگی دارند: صداقت (۸۶٪)، یاریدهندگی (۷۸٪) و رفتار دوستانه (۸۳۵).
۶. اتصال متقابل صفحات آنلاین برندتان با یکدیگر
بهیاد داشته باشید که تمام بخشهای مجموعه بازاریابی شما باید با هم و در کنار هم کار کنند. درصورت حضور در شبکههای اجتماعی، اطلاعاتتان را در تمام پروفایلها و محتوای بازاریابیتان به اشتراک بگذارید. یعنی:
- لینکدادن به تمام شبکههای اجتماعی خود روی وبسایتتان
- قرارگرفتن لینک وبسایت یا لوگوی پروفایل شبکههای اجتماعیتان روی تمام اقلام چاپی کسبوکار، اعم از بروشور، کارت ویزیت و …
- بهاشتراکگذاری لینکهای محتوای تولیدی شما روی شبکههای اجتماعی ازطریق وبلاگتان یا از کانالی به کانال فعال دیگر.
تمام این اقدامات کمک میکنند که شما مراحل جذب مشتری را در شبکههای اجتماعی بسازید. همچنین دنبالکنندگانتان را تشویق کنید که محتوای شما را بپسندند و در گروههایشان به اشتراک بگذارند. هریک از مخاطبان که تنها به ۲ یا چندنفر از دوستانشان هم شما را معرفی کنند، این امر بهتدریج باعث بهتر دیدهشدن شما میشود.
۷. استفاده از قدرت کامنتگذاری
شبکههای اجتماعی همانطور که از اسمش پیداست، اجتماعی هستند. یعنی مکانی برای برقراری روابط اجتماعی. بسیاری از برندها این موضوع را فراموش میکنند و در جایگاه یک کسبوکار می ایستند و تنها به کامنتها نگاه میکنند. شما نمیتوانید فقط پست ارسال کنید و در بخش نظرات درگیر نشوید. درمقابل باید به کامنتهای مخاطبانتان توجه کنید و وارد ارتباط و گفتگو شوید. آنها را به کامنتگذاری و نظردادن تشویق کنید. آنها را مطمئن کنید که شما کسی هستید که نظرات را میخواند و پاسخ میدهد. سعی کنید محتوایی حاوی یک سوال پست کنید. مثلاً: ما این کفشها را دوست داریم، شما چطور؟
اگر تصمیم دارید به کامنتها پاسخ دهید، باید در این کار مداومت داشته باشید. بهویژه زمانی که نظر منفی یا انتقادی دریافت میکنید، پاسخدهی به نظرات، حیاتیتر است. طبق آمار، ۳۲٪ از مشتریانی که در شبکههای اجتماعی اعلام نارضایتی میکنند، انتظار دارند در کمتر از ۳۰ دقیقه پاسخی دریافت کنند و ۴۲٪ انتظار دارند ظرف ۱ ساعت از شما جوابی بشنوند. همچنین ۵۷٪ تمایل دارند بهطور ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته، پاسخی از شما دریافت کنند. بنابراین میبینید که مدیریت نظرات در شبکههای اجتماعی تاچه میزان اهمیت دارد. اگر نمیتوانید درخواستها را مدیریت کنید، بهتر است از توییتر استفاده نکنید. چرا که ۸۰٪ از درخواستها در توییتر اتفاق میافتد.
از نظرات و نوشتن کامنت بهعنوان راهی برای تولید محتوای بیشتر استفاده کنید. بیشتر اوقات با سوالات متداولی روبهرو میشوید که دیدگاهها و ایدههای خوبی برای تولید محتوا به شما میدهد. دنبالکردن موضوعات مختلف و دریافتن موضوعاتی که برای مردم اهمیت دارد و دربارهی آنها با یکدیگر بحث و گفتگو میکنند ، یکی از راههای عالی و ایدهای مناسب برای تولید محتوا در وبلاگ، محتوای بیشتر و خلق موقعیتهای استثنایی برای گفتگو است. لازم است بدانید که اینکار هم نشانهی اهمیتی است که به گفتههای مخاطبانتان میدهد.
تمام ۷ روشی که در این مقاله بیان شد، میتواند کسبوکارتان را برای کنترل بهتر بر استراتژی شبکههای اجتماعی و تنظیم عالی روشهایی که برای تقویت برندسازی اجتماعی بهکار میبرید، آماده کند.