شبکههای اجتماعی نقش پررنگی در زندگی امروز مردم دارند. در سال ۲۰۱۷ فیسبوک سومین وبسایت پربازدید جهان بعد از گوگل و یوتیوب بوده است. بنابراین حضور مناسب و حرفهای کسبوکارها در شبکههای اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به میزان بالای کاربران در شبکههای اجتماعی برای برقراری نظم و ترتیب به الگوریتمها در هر پلتفرم نیاز است.
حتماً میدانید که الگوریتمهای شبکههای اجتماعی دایم بهروز میشوند و برای همین شما هم باید در زمینهی دستورالعملهای بازاریابی بهروز و با این تغییرات همگام باشید. البته نیازی نیست به تمام جزئیات این تغییرات الگوریتمی واقف باشید. اما همینکه متناسب با پلتفرمی که استفاده میکنید، توقعتان را از شبکه اجتماعی سازگار کنید، کافی است.
با این مطلب در نورندبوک همراه باشید تا مفهوم الگوریتم شبکههای اجتماعی و ارتباط آن با تولید و بهینهسازی محتوا در شبکههای اجتماعی را درک کنید. پس از آن ۸ راهکار مفید به شما میآموزیم تا بتوانید عملاً محتوای خود را در شبکههای اجتماعی بهینهسازی کنید و محتوای حرفهای داشته باشید. اما پیش از آن خوب است بدانید اصلاً الگوریتمها در شبکههای اجتماعی چه هستند؟
الگوریتم شبکههای اجتماعی
بهطور یقین باید قوانینی وجود داشته باشد که تعیین کند دادهها در شبکههای اجتماعی چطور رفتار کنند. این مجموعه قوانین همان الگوریتمها هستند. در شبکههای اجتماعی ایجاد نظم و مرتبسازی نتایج جستجو بر عهدهی این الگوریتمها است. در هر پلتفرمی مثل فیسبوک یا اینستاگرام به الگوریتمها نیاز است تا مثلا صفحات محتوا یا پستها را بهترتیب خاص و مشخصی نشان دهد.
جمعیتی که در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند، حدود سه چهارم کل کاربران اینترنت هستند و این میزان بسیار قابل توجهی برای مدیریتکردن و نظارت است. اینجاست که وجود الگوریتمها برای کارکرد صحیح و مشخصکردن جایگاه هر کاربر حیاتی بهنظر میرسد. ما راهنمایی در اختیار نداریم که بهطور دقیق بتوانیم به الگوریتمها دسترسی داشته باشیم، اما راههایی هست که یاد بگیریم چطور روی شبکههای اجتماعی با پلتفرمهای مختلف مانور بدهیم و موفق شویم. کافی است نسبت به تغییراتی که در این پلتفرمها رخ میدهد، دقت ریزبینانهای داشته باشیم.
بهعنوان مثال گوگل در سالهای اخیر، تمرکز خود را بر تولید محصولاتی گذاشته که کاربری راحتتری دارند و رتبهبندیهایش را بر این اساس انجام میدهد. همین عامل میتواند مشوقی برای ارسال مطالب باکیفیت و مرتبط در شبکههای اجتماعی و تعامل بیشتر با کاربران باشد.
الگوریتم در پلتفرمهای مختلف
بسته به نوع پلتفرم شبکههای اجتماعی مختلف، الگوریتمها نیز متفاوت هستند. اصلیترین پلتفرمهای شبکههای اجتماعی که میتوان نام برد، فیسبوک، پینترست، لینکدین، توییتر و اینستاگرام هستند. در اینجا هریک از این پلتفرمها را جداگانه بررسی میکنیم تا بفهمیم چطور محتوا و کاربرانشان را رتبهبندی میکنند. این بررسی به شما کمک میکند تا بهترین رفتار را روی هر پلتفرم شناسایی کنید.
فیسبوک
اصلیترین ماهیت الگوریتمهای فیسبوک براساس مشارکت معنادار و هدفمند کاربرانش است. این الگوریتم طوری طراحی شده که به میزان بازدید از پستهای خانوادگی و دوستانه نسبت به پستهای مرتبط با کسبوکار اهمیت بیشتری بدهد.
اگر محتوایی پولی باشد، بهطور جداگانه از محتوای رایگان در فیسبوک ردهبندی میشود، اما حتی در محتوای پولی هم الگوریتم فیسبوک براساس میزان مشارکت کاربر، پاسخدهی به کاربران و مرتبطبودن محتوای تولید شده عمل میکند. کلیدیترین عامل در اینجا محتوای کاربر پسند است، با اینحال فیسبوک اخیراً کار روی راهبرد جدیدی را شروع کرده که آن موضوع مدیریت حسابهای کاربری و محتوای جعلی است. در سال ۲۰۱۸ فیسبوک بیش از ۵۰۰ میلیون حساب کاربری جعلی را شناسایی و آنها را از پلتفرمش حذف کرد.
پینترست
پینترست یکی از پلتفرمهای تاثیرگذار و تصویرمحوری است که الگوریتم متفاوتی را نسبت به سایر شبکههای اجتماعی دنبال میکند. پینترست دادههای حاصل از جستجوی کاربرانش را جمعآوری میکند و براساس دادههای جمعشده از گذشتهی کاربران، به آنها پیشنهادهای جدید میدهد. بهطور مثال اگر قبلاً در پینترست انواع مدلهای مو را جستجو کرده باشید، پینترست در پیشنهادهای بعدیاش به شما تعداد بیشتری مدل مو را نمایش میدهد.
پینترست با الگوریتمش بهدنبال جمعآوری و نمایش آن موضوعاتی است که کاربران به آن علاقه دارند. این الگوریتم مبتنی بر یافتن سوژهی موردعلاقهی کاربر است. این مزیت باعث میشود که پینترست بیشتر استفاده شود و کاربران لذت بیشتری از آن ببرند.
لینکدین
چیزی که لینکدین را نسبت به شبکههای اجتماعی دیگر متمایز و بیرقیب میکند، الگوریتم مبتنی بر ارتباط و ایجاد مشارکت است. لینکدین اگرچه یک پلتفرم اجتماعی است، اما تمرکز آن بر ایجاد شبکهسازی در فضای کسبوکارها است. بهخاطر همین مزیت رقابتی بزرگ، رایجترین پلتفرمی که ۵۰۰ شرکت برتر مجلهی فورچون از آن استفاده میکنند، لینکدین است.
کلید موفقیت در لینکدین، تولید محتوای ارزشمند و مرتبط با کسبوکارتان است. با اینکار شما میتوانید شبکهای از افراد متخصص و حرفهای را در حوزهی کاریتان ایجاد کنید و ارتباطات زیادی را از این طریق بسازید. تا وقتیکه محتوای خواندنی و مفید داشته باشید، شبکهسازیتان هیچگاه متوقف نخواهد شد.
توییتر
منحصربهفردبودن توییتر بهدلیل الگوریتم آن در ترتیب نمایش توییتها است. الگوریتم برنامهریزیشده در توییتر به این صورت است که به پستهای دارای کامنت و لایک بیشتر اهمیت زیادتری میدهد. همچنین به تاریخ انتشار مطلب توجه میکند و مطالب تازهتر و بهروزتر در بالای صفحه قرار میگیرند. طبقهبندی پستها در توییتر بیشتر از هرچیز به این دو عامل یعنی توجه و تعامل کاربران و تاریخ انتشار آنها بستگی دارد. این مساله توییتر را به پلتفرم مناسبی برای اعلام خبرهای کوتاه و مهم تبدیل کرده است.
اینستاگرام
اینستاگرام پلتفرمی مبنی بر تصاویر و ویدیوهاست که توانسته کاربران زیادی را به خود جذب کند. الگوریتم اینستاگرام بهدنبال نمایش بیشترین اطلاعات تصویری و ویدیویی به بیشترین تعداد کاربران است و بر تمام فاکتورهای محتوایی، از مرتبط بودن و تعامل کاربران گرفته تا محبوبیت و کیفیت محتوا تمرکز دارد. اصلیترین موضوعی که الگوریتم اینستاگرام بهدنبال آن است، تشویق کاربران به لایک، کامنت و انتشار محتوا است.
میبینید که آگاهبودن نسبت به الگوریتم هریک از شبکههای اجتماعی چقدر میتواند شما را در نحوهی صحیح استفاده از آنها بهدرستی راهنمایی کند. حالا که با این الگوریتمها تاحدودی آشنا شدید، در ادامه شما را با ۸ راهکار برای انتشار بهترین محتوا در فضای شبکههای اجتماعی آشنا میکنیم.
1- تولید ویدیوهای کوتاه
حتماً میدانید که در فضای آنلاین محتواهای چندرسانهای (بهویژه ویدیوها) بیش از هر محتوای دیگری موردپسند و توجه کاربران هستند. بازاریابان آنلاینی که از ویدیو در تولید محتوای خود بهره میبرند، سالانه ۶۶ درصد بیشتر از کسانی که از ویدیو استفاده نمیکنند (منبع: ابرلو)، مخاطبان علاقمند پیدا میکنند. تعداد بیشتر کاربران مشتاق، درنهایت به تعداد بیشتر مشتری میانجامد.
مزیت مهم ویدیوی کوتاه این است که برای ساخت و انتشار به منابع و زمان کمتری نیازمند است و علاوه بر این شانس دیدهشدنش توسط کاربری که نگاه سریعی به شبکههای اجتماعی میاندازد، بسیار بیشتر از سایر محتواهای آنلاین است.
بهطور مثال استفاده از ویدیوهای لایو در فیسبوک و اینستاگرام روشی است که برای مشارکتدادن کاربران و رصد کردن آمارهای عددی آن ویدیو بسیار بهینه است. علاوه بر آن پس از اتمام پخش زنده، آن ویدیو در صفحهی شما برای کاربران در دسترس باقی میماند. این مساله باعث میشود که دیگر کاربران نیز آن را از دست ندهند و همچنان با شما در تعامل باقی بمانند.
2 – تولید محتوای درگیرکننده و تعاملی
محتوای درگیرکننده محتوایی است که در جذب کاربر و گرفتن نظر او و بهاشتراکگذاری توسط کاربر موفق عمل کند. این مساله از دید رباتهای خزنده در شبکههای اجتماعی از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین وقتی محتوایی تولید کنید که توان درگیرکردن مخاطب را داشته باشد، و لایک و نظر بیشتری بگیرد، بهنوعی به آن رباتهای خزنده کمک کردهاید تا محتوایتان را محبوبتر درنظر بگیرند. انتشار محتوای کاربرپسند و تعاملی رتبهبندی شما را بهبود میبخشد و باعث وفاداری بیشتر کاربران به برندتان میشود.
محتواهای تعاملی بهشکلهای مختلفی تولید میشوند. نمونههایی از محتوای درگیرکننده عبارتند از:
- پرسش و پاسخ
- مصاحبههای زنده
- طرح سوال و رایگیری
- ترویج محصول با تمرکز بر تعداد لایکها و اشتراکگذاریها
- مسابقاتی چون عنواننویسی برای تصاویر
3 – تولید محتوای دارای حس شوخطبعی و تحریک احساسات
در برانگیختن احساسات مخاطبتان، موضوع محتوا چندان اهمیتی ندارد. اما باید تاثیری روی مخاطب داشته باشد. این محتوا میتواند فیلم تاثیرگذاری دربارهی موفقیت یک بچه فیل تنها باشد یا یک متن خندهدار. در هر صورت تمرکز این مدل محتواها بر ایجاد سرگرمی و لذت و تحریک احساسات کاربر است.
ایجاد ارتباط با احساسات کاربران ( و نه سوءاستفاده از احساسات آنها) موجب تعامل بیشتر مخاطب با برندتان میشود. آمار نشان میدهد شرکتهایی که با احساسات کاربرانشان در در سطوح عمیقتری ارتباط برقرار میکنند، بیشتر از سایرین لایک و نظر و اشتراکگذاری محتوایشان را مشاهده میکنند. آنها ممکن است این کار را با ارسال یک تصویر متحرک GIF خندهدار یا یک تصویر متندار انجام دهند.
۴ – استفاده از محتوای تولید شده توسط کاربران
بسیار پیش میآید که کاربران شما پیرامون موضوعات کسبوکارتان محتوایی اعم از تصاویر متندار یا عکس و ویدیو تولید کنند. آنها نظراتشان را دربارهی محصولات و برندتان در محتوایشان منعکس میکنند. استفادهی شما از محتوای کاربران توجه دیگر کاربران را به خود جلب میکند و میتواند نوعی محتوای درگیرکننده و تعاملی محسوب شود. شما با اینکار در وقت و انرژی خودتان برای تولید محتوای جذاب و منحصربهفرد صرفهجویی میکنید. بهاشتراکگذاری محتوای کاربران با احترام به قوانین آن تا زمانیکه بهدرستی بهاشتراک گذاشته شود، راهی برای ایجاد تعامل بیشتر با کاربر است.
۵ – پاسخدهی به نظرات و محتوای کاربران
شاید این روش بسیار ساده و کماثر بهنظر برسد. اما واقعیت این است که پاسخدادن به نظرات کاربران معجزه میکند. این یعنی شما در تعامل با آنها هستید، حواستان به نظرات و فعالیتهای آنها هست و این حس خوبی به مخاطب شما میبخشد. در شبکههای اجتماعی نباید منتظر بنشینید تا مخاطب بهسوی شما بیاید. بهسمتشان بروید، محتوای آنها را لایک کنید، برایشان نظر بنویسید و نظراتشان را پاسخ بدهید. بهاینترتیب تعامل دوسویهای را با آنها حفظ خواهید کرد. حتی اگر محتوای جذابی در ارتباط با برندتان تولید کردهاند، به اشتراک بگذارید.
۶ – انتشار اخبار در حوزه مرتبط
یکی از راههای مطمئن برای تحت تاثیر قراردادن مخاطبان و دنبالکنندگانتان ایستادن در صدر اخبار روزانه مرتبط با حوزهی کاریتان است. انتشار آخرین اخبار در زمینهی فعالیتتان برای شما قدرتمندی و خوشنامی را به همراه میآورد. همین کار، عاملی است تا بازدیدکنندگان هر روز سری به صفحهتان بزنند. مثلاً اگر کسبوکارتان در زمینهی مد و لباس است، ممکن است افراد فقط برای دیدن دامنهای جدید بهاره که تازه به بازار آمده، به شما مراجعه کنند. چون آنها میدانند که آخرین خبرها را در صفحهی شما خواهند یافت. بازدیدکنندگان به امید دیدن اخبار بیشتر دربارهی علاقههایشان، پستهای شما را همواره دنبال خواهند کرد.
۷ – نمایش پشت پرده کسبوکار
گاهی ممکن است کسبوکارها آنقدر خشک و رسمی برخورد کنند که در نظر مخاطب بهعنوان یک جسم بیروح مجسم شوند. این خشکی و سختی برندتان را در نظر مشتریهایتان برندی انسانی نشان نخواهد داد؛ گویی آنها با یک سازمان سرد و بدون احساس روبهرو هستند. بنابراین لازم است حال و هوای انسانی کسبوکارتان را به آنها نشان دهید تا این حالت خشکبودن برطرف شود. وقتی شما عکسهایی از افراد در بخش مدیریت و سایر کارکنان را در شبکههای اجتماعیتان ارسال میکنید، درها را بهروی افراد واقعی و چهرههای واقعی شاغل در کسبوکارتان باز میکنید و به مخاطب اجازه میدهید پشت پردهی کسبوکار شما را ببیند. شما با روشهای مختلفی میتوانید پشت پرده را به آنها نشان دهید:
- ویدیویی با مضمون «یک روز از زندگی در محیط کار»
- انتشار محتوای هفتگی نوبتی از تکتک کارمندان
- عکسی جالب و طنزآمیز از داخل دفتر کار
- تور و بازدید محلی از محل شرکت
- پخش زندهی توضیح محصول یا خدمات از داخل شرکت
۸ – درخواست بیپرده آنچه میخواهید
کاربران شما میتوانند بازاریابان شما باشند. از آنجایی که آنها بهطور مکرر به صفحات شبکههای اجتماعی شما رفتوآمد دارند، بهطور اتفاقی ممکن است به بیشتر دیدهشدن شما در شبکههای اجتماعی کمک کنند. اما آنها وظیفهای برای اینکار ندارند. این شما هستید که باید بهطور شفاف و بیپرده از آنها درخواست کنید. از کاربران و دنبالکنندگانتان بخواهید محتوای شما را بهاشتراک بگذارند. از آنها بخواهید در لایکزدن و نظرگذاشتن برایتان مشارکت و دوستانشان را زیر پست شما تگ کنند. خواستهی شما باید چیزی متفاوت از این باشد که مثلاً در توییتر اسم شما را روی یک پست نقلقول بیاورند. بهجای چنین درخواستی از آنها بخواهید دوستانشان را در پستهایتان تگ کنند یا چیزهایی را که دوست دارند، به اشتراک بگذارند.
این روش حسن ختام خوبی برای تمام ایدههایی است که در جهت بهینهسازی محتوا در شبکههای اجتماعی بیان کردیم. پلتفرمهای شبکههای اجتماعی مزیتی بزرگ برای افزایش ترافیک و نرخ بازگشت سرمایه محسوب میشوند. بههرحال آنها رایگان در اختیارتان هستند و شما با هزینههای جانبی و زمان رسیدگی بسیار کم میتوانید درآمد کسبوکارتان را افزایش دهید. امیدواریم از این ایدهها بهترین بهره را ببرید و به هرچهبهتر دیدهشدن خود در شبکههای اجتماعی کمک کنید.
ما فکر میکنیم برداشت شما از این مطلب این باید باشد که الگوریتمهای شبکههای اجتماعی و دانستن آنها به شما در عملکرد بهتر و قویتر در شبکههای اجتماعی کمک میکند، نه اینکه سد راهتان میشود. گاهی این تصور وجود دارد که الگوریتمها طنابهایی هستند که دستوپای ما را در یکسری قوانین میپیچند و مانع حرکت روبهجلو میشوند. درحالیکه این الگوریتمها مانع نیستند، بلکه نقشهای را برای موفقیت شما ترسیم میکنند. یادگیری خواندن این نقشه سبب میشود به اوج صعود کنید و از رقبا پیشی بگیرید.
با بیان نظرات خود در نورندبوک به ما در جهت تهیه مطالب هرچه بهتر و مفیدتر برای شما کمک شایانی خواهید کرد. منتظر شنیدن صحبتهای شما هستیم.